söndag 19 februari 2017

Budget

För att skapa en överblick av hushållets ekonomi har vi upprättat en enkel budget som i dagsläget ser ut på följande vis.



Inkomster

Inkomsterna utgörs i dag av en heltidslön, föräldrapenning och barnbidraget. För att kunna vara hemma extra längre med vår lilla grabb väljer vi att ta ut färre betalda föräldradagar i veckan. Det här beslutet känns helt rätt, men påverkar förstås också inkomsterna nedåt.

Utöver inkomsterna som listats ovan har jag även ett Rikslunchen-kort som i snitt laddas med 1730 kr per månad. Av praktiska skäl har vi valt att inte räkna detta som en inkomst, utan betraktar istället det extra sparande som kortet möjliggör som en bonus.

Sparande

Sparandet är uppbyggt så att vi i samband med att inkomsterna kommer in på våra respektive lönekonton flyttar 4000 kr till Avanza. Där har vi valt att lägga upp två ISK-konton var: ett långsiktigt sparande och ett pensionssparande. I förlängningen är tanken att samtliga tillgångar ska gå till samma ändamål; att öka vår ekonomiska frihet till den grad att vi inte längre måste gå till ett jobb, om vi nu inte skulle vilja.

Anledningen till att vi nyligen valt att öppna separata pensionskonton är att vi lättare vill kunna skilja på tillgångar vi aldrig får plocka från förrän det är dags för pension. Tillgångarna på de andra kontona kan däremot komma att användas vid ett eventuellt bostadsköp i framtiden, om det känns tillräckligt motiverat.

Med dagens siffror uppgår det långsiktiga sparandet till närmare 17 procent av vår nettoinkomst. I ekvationen har vi exkluderat ett gemensamt buffertsparande, amortering samt barnbidraget som varje månad går in på en kapitalförsäkring med sonen som förmånstagare. Vår ambition är att öka sparkvoten med tiden.

Utgifter

Utgifterna för hushållet utgörs ungefär till hälften av boendekostnader, totalt cirka 8000 kr. Vi bor i en bostadsrätt som vi har belånat oss för att kunna köpa, varför räntekostnader och amortering utgör en större del av utgifterna: tillsammans cirka 4200 kr per månad. Vi håller på att omförhandla villkoren för bolånet för att få ned både ränta och amortering, med tanken att istället extraamortera mellanskillnaden efter en eventuell sänkning. Förhoppningen är alltså att få större valfrihet, men i grunden att sänka räntekostnaden till fördel för ökad amortering. I månadsavgiften till föreningen, cirka 2800 kr, ingår bredband.

Jag har undersökt möjligheterna att slimma boendekostnaden något genom att byta elhandelsavtal, men det verkar som att våra 500 kr per månad är hyfsat billigt. Vad gäller försäkringar lär premien, idag cirka 300 kr per månad, öka något då vi planerar att göra tillägg till de försäkringar vi har.

Till köp i livsmedelsbutik har vi budgeterat 3500 kr. Vi försöker dock i första hand att använda oss av Rikslunchen-kortet för att hålla kostnaderna nere, och lägga överskottet i en gemensam buffert. Då vi båda har pluggat ett tag kommer vi att dras med återbetalning av studielån en lång tid framöver, i dag totalt 1800 kr per månad. I kategorin "övrigt" uppgår våra utgifter till cirka 5700 kr för mobiltelefoner, fickpengar (kläder, nöjen, etc.) samt avgifter till a-kassa och fackförbund.

Jag funderar på om jag inte kan klara mig med mindre fickpengar och därmed kunna spara mer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar